cookandherbheading
logocookandherb

Cook and Herb – Kruidenwereld - Lente – Nieuwsbrief, 25/3/2010

 

Voor smaak uit de tuin, fleur op je bord en pit in je leven.

De eerste passie voor het eetbare landschap dateert van de prille jaren 70, na een jarenlange tocht in de gastronomie, professionele keuken, vele kontakten met internationale eetculturen en bijzondere botanische smaakmakers, kruidencollecties en ecologie; werd mijn kruidencollectie in 2004 aan het liefhebberspubliek ten toon gesteld en leidde de groene draad tot het stichten van Cook and Herb – Kruidenwereld in 2008. Met als doel meer dan 20 jaar kennis en ervaring te delen en plantgoed en zaden van onze bijzondere culinaire kruidencollectie, Andesknollen en bijzondere groenten voor het grote publiek, de starter, liefhebber, botanische collecties en professionele koks ter beschikking te stellen. Particulieren, horeca, kwekerijen en openbare tuinen te adviseren en ondersteunen met educatie, advies, service en kwaliteit met respect voor de natuur, ecologie en biotoop. Hedendaags is de eetbare tuin nog nooit zo dichtbij van lang weggeweest.

 

2009 in een kruidenboeket.

Onze collectie voor het publiek breidde uit van 300 naar 500 soorten, uit meer dan 80 landen wereldwijd, het hart van Cook and Herb verhuist in april naar Sint Job in’t Goor en dankzij verschillende collega’s konden wij onze productie en teelt uitbreiden om aan de grote vraag van het succes te voldoen. Ons aanbod van plantgoed werd uitgebreid met een zadencollectie en ecologische tuinmiddelen.

In mei kon u tijdens de tuindagen van Beervelde meer dan 100 geuren van culinaire kruiden ontdekken en werd onze Mexicaanse, mediterrane collectie en kruiden uit de kuststreek bijzonder gesmaakt. Ons gamma doorlevende basilicum fleurde vele gerechten en tuinen en intussen weten vele mensen dat onze Lippia collectie meer is als enkel citroenverbena; smaken en geuren van honing, oregano, munt citroen, anijs, munteucalyptus en veel meerÖ

Intussen werden verzamelaars die ons ontdekt hebben nog nooit zo verwend, pronken onze botanische culinaire talenten in de tuinen en borden van vele gastronomische restaurants in BelgiÎ en openbare tuinen en elders in Europa.

Onze webmaster was vermist, de website viel in het water en we werden overrompeld met vele honderden positieve reacties en duizenden mails met veel vraag naar informatie waar bijna een full time job nodig is om deze te volgen. Wij danken u voor alle positieve reacties want onze klanten zijn mede de bouwstenen van Cook and Herb.

In september 2008 was het Domein Pulhof te Wijnegem op de Lifestylebeurs voor het eerst te bezichtigen en werd plechtig officieel publiekelijke toegankelijk in mei 2009.

In de lente werd er een nieuwe planten- en tuinbeurs geboren; de tuindagen van Brasschaat en bloeide daar voor het eerst de gele chocoladebloem Belandiera lyriata en betoverde de cacaogeur vele mensen zoals slechts enkel onze Belgische chocolade meesters kunnen toveren. Ook oesterblad werd uitbundig gesmaakt.

Tijdens de tuindagen van Beervelde haalde Cook and Herb een onderscheiding van de Botanische jury inde categorie vaste planten met de Vietnamese koriander ‘ Persicaria odoratum.

 

Nog nooit eerder werd de lente zo gesmaakt, 2010 voor al uw zintuigen.

Graag brengen wij je de aromatische tuin van je leven en een zomer vol pit. Met kruiden en bijzondere groenten van Cook and Herben is de smaak, de geur en de planten van vakantie steeds dicht bij huis, van balkon tot grotere tuinen.

Nieuwe website in proef en foto’s en meer informatie worden na het plantenbeurzen seizoen nog aangevuld: op www.cookandherb.be of www.kruidenwereld.be de oude .com verdwijnt weldra.

Te Sint Job In’t Goor is de nieuwe tuin volop in aanleg en kan alvast de eerste resultaten het beste eind juni bewonderen.

U kan onze volledige planten en zadenlijst in excell vinden in bijlage of downloaden. Geniet alvast van vele nieuwigheden, let op sommige zeldzame soorten zijn beperkt en alles tot einde voorraad.

www.cookandherb.be/Resources/Planten en zadenliist 2010..pdf

 

Enkel zadenlijst kan u hier downloaden:

www.cookandherb.be/Resources/Zadenlijst kruiden en groenten 2010.pdf

 

Uiteraard is onze collectie verspreid te verkrijgen volgens het seizoen, wij raden u aan tijdig( liefst 2 weken op voorhand) te bestellen, per mail of fax, uw bestellingen kan u afhalen na afspraak te Sint Job in’t Goor, of 5 dagen per week bij de Wintertuin te Hever, op plantenbeurzen, gratis levering vanaf 100 euro in de Provincie Antwerpen, Oost Vlaanderen en Vlaams Brabant. Dit jaar testen wij ook plantenverzending uit met Day by Day en zaden kan in heel BelgiÎ verkrijgen via Kiala service. Ook kan u bestellingen afhalen op de verschillende plantenbeurzen: zie:

www.cookandherb.be/plantenbeurzenen.html

Surf alvast rond op de nieuwe website www.cookandherb.be

Voor dringende vragen of afspraken raden wij u aan te telefoneren ( per mail ontbreken wij de tijd om alle vragen te beantwoorden, veel informatie kan u opzoeken met google of raadpleeg onze links: www.cookandherb.be/favorietelinks.html.

Bestellingen wel liefst per mail door te geven. Uiteraard geven wij u liefst persoonlijk advies in een persoonlijk contact, na afspraak maken wij graag tijd voor u of kom ons bezoeken op plantenbeurzen of opendeurdagen. De natuur spreekt het meest tot u in levende flora, niet op het digitale web.

Via email i het onmogelijk planten te ruiken, proevenÖ of te bewonderen in hun biotoop, bekijk zeker het aanbod tips en kookdemonstraties in samenwerking met verschillende organisaties of tuinbeurzen, voor ieders budget. Zie: www.cookandherb.be/demonstratiesa.html

 

Voor kruidenworkshop of kooklessen in groep of activiteiten raden wij u aan lang op voorhand aan te vragen ( er zijn nu reeds boekingen in 2012).

Voor losse inschrijvingen van het aanbod vanaf juni 2010 kan u inschrijven met het inschrijvingsformulier in bijlage, eind mei wordt het programma najaar 2010 en voorjaar 2011 aangekondigd met een ruimer aanbod.

Cursussen: zie

www.cookandherb.be/kalenderkruidenc.html

 

Kooklessen vanaf juni en najaar: zie:

 

www.cookandherb.be/kooklessen.html

 

Helaas waren sommige voorbije cursussen al volzet of konden door de drukte of omstandigheden niet doorgaan, in het najaar wordt het aanbod cursussen vergroot en in 2011 zijn er meer kookworkshops.

Opendeurdagen:

Lentesmaken

 

Opendeurdag zaterdag 27 maart 2010 van 13 tot 18 u te Sint Job in’t Goor: tuinideeën.

Op afspraak: parking beperkt.

Zaden kruiden, vergeten groenten en bijzondere groenten, pootgoed Andesknollen, kleinfruit; bijzondere aardbeien, frambozen blote wortel, mini kiwi. >Ecologische tuinmiddelen.

Degustatie arganolie. Vaste kruidenplanten voorjaarscollectie.

 

Zondag 28 maart 2010 van 11 tot 18 u , Cook and Herb @ De Wintertuin, Leuvense steenweg 83 te 3191 Hever: Zonder afspraak:

 

Zaden kruiden, vergeten groenten en bijzondere groenten, pootgoed Andesknollen, kleinfruit; bijzondere aardbeien, frambozen blote wortel, mini kiwi. Vaste kruidenplanten voorjaarscollectie. En collectie winterharde exoten, citrus, bijzondere olijven, vijgen, tuinbonzais van de collectie van de Wintertuin. www.wintertuin-nv.be

 

Primeurs 2010 Opendeurdagen: Speciale kruidencollectie, primeurs lente en zomersmaken, bijzonder plantgoed, éénjarige, niet winterharde en bijzondere groenten.

 

Zaterdag 10 april Bij Cook and Herb te Sint Job in' t Goor, op afspraak van 11 tot 18 u op afspraak.

Zondag 11 april Bij Cookandherb @de Wintertuin, Leuvensesteenweg 83 te Hever; van 13 tot 19u. Alsook uiteraard de bijzondere collectie van de Wintertuin NV

Maandag 12 april Enkel voor proffesionelen en Horeca: Cookandherb @de Wintertuin

 

Volgende opendeurdagen op 20 en 21 juni te Hever

 

Zaterdag 26 juni: kruidenwandeling voor al uw zintuigen, op reservatie te Sint Job in’ t Goor.

 

Bekijk onze tuinthema’s, nieuwe planten en activiteiten, speciale primeurs op: www.cookandherb.be/plantenbeurzenen.html

 

Gentse Floraliën 2010-

De tuin der zeven zintuigen van Cook and Herb en De Wintertuin in hal 1, verkoopstand op Floraideeên.

Graag tot ziens en alvast wensen we je een jaar vol smaak, geur en tuingenot.

Kruidige en culinaire groeten.

Wim Maes

Cook and Herb – Kruidenwereld

0499 71 29 48

Cook and Herb Kruidenwereld

Wim Maes

Vijfhoeklaan7 2960 Brecht (Sint-Job in 't Goor)

Te Sint Job enkel op afspraak 0499/712948 en 0486/939123